ΣΗΜΕΙΩΣΗ!

Τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις δεν είναι τυχαίες και καθόλου συμπτωματικές καθώς τα παραπάνω κινούνται στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Σώκρατες: Ένας αρτίστας στο γήπεδο

Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους καλύτερους μέσους που έβγαλε ποτέ η Βραζιλία. Ο Σώκρατες.

Γεννήθηκε 19 Φεβρουαρίου του 1954 και πέθανε το 2011. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με άριστη τεχνική κατάρτιση, φαντασία, ικανότητα στο σκοράρισμα, οργάνωση του παιχνιδιού ενώ φημιζόταν και για τις «τυφλές» πάσες του.



Πάντα φόραγε μια κορδέλα στα μαλλιά μέσω της οποίας εξέφραζε την αντίθεση του σε κάθε είδους καθεστώς. Ξεχώριζε από το ύψος του και τη γενιάδα του.

Είναι άξιο αναφοράς πως ο αδελφός του, Ράι ήταν και αυτός σπουδαίος διεθνής ποδοσφαιριστής και μέλος της Εθνικής Βραζιλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1994.


Η επαγγελματική καριέρα του ξεκίνησε το 1974 στη Μποταφόγκο, αλλά το μεγαλύτερο διάστημά της αγωνίστηκε στην Κορίνθιανς του Σάο Πάολο. Εκεί ο Σώκρατες πρωτοστάτησε σε ένα πείραμα που έμεινε στην ιστορία ως «κορινθιακή δημοκρατία», βάσει του οποίου οι ποδοσφαιριστές είχαν βαρύνοντα λόγο στα διοικητικά και αγωνιστικά ζητήματα. Γενικά υπήρξε πολύ αγαπητός, αφού μέσω του ποδοσφαίρου εξέφραζε την αντίθεσή του στη στρατιωτική δικτατορία που κυβερνούσε τη Βραζιλία.
Στην Ευρώπη είχε ένα μικρό πέρασμα από την ιταλική Φιορεντίνα την περίοδο 1984/85 και μετέπειτα αγωνίστηκε σε δύο ακόμα σημαντικούς συλλόγους του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, τη Φλαμένγκο και τη Σάντος. Το 1989 επέστρεψε στην πρώτη του ομάδα, την Μποταφόγκο, όπου έκλεισε την επαγγελματική καριέρα του.
Το 2004 επέστρεψε στα γήπεδα αγωνιζόμενος σε μια μικρή ομάδα ερασιτεχνική αγγλική ομάδα (Garforth), ως παίκτης-προπονητής με συμβόλαιο ενός μήνα.

Όσο αφορά τις ατομικές διακρίσεις του, το 1982 έχει συμπεριληφθεί από την FIFA στη κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς, το 1983 ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Νοτίου Αμερικής, το περιοδικό World Soccer τον κατέταξε 61ο ποδοσφαιριστή του προηγούμενου αιώνα και η FIFA μέσω του Πελέ τον έχει στη λίστα με τους καλύτερους 100 ποδοσφαιριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου