ΣΗΜΕΙΩΣΗ!

Τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις δεν είναι τυχαίες και καθόλου συμπτωματικές καθώς τα παραπάνω κινούνται στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Μια καριέρα - μια ομάδα (μέρος B)

Όσο περνούν τα χρόνια οι ποδοσφαιριστές σημαίες, όπως συχνά τους λέμε, μειώνονται. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν αφήνει τις σημαίες στον ιστό τους αφού τα πολλά λεφτά και η δόξα είναι μεγάλο δέλεαρ για μερικούς. Υπάρχουν και κάποιοι όμως που έμειναν στην ομάδα που ανδρώθηκαν. Ας δούμε μερικούς.


Στη λίστα θα δούμε ποδοσφαιριστές που έμειναν σε μία ομάδα για 16 μέχρι 19 χρόνια.

Tony Adams:



Ο υψηλόσωμος αμυντικός αγωνίστηκε στην Άρσεναλ για 19 χρόνια. Μεγαλούργησε στη δεκαετία του 90` κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες, ενώ καθιερώθηκε ως αρχηγός της ομάδας του μόλις στα 22 του χρόνια.
Ο εμβληματικός αρχηγός των κανονιέρηδων πέρα από τα 4 πρωταθλήματα έχει 3 FA Cups, 2 League Cups, ένα Uefa Cup Winners Cup και 3 ασπίδες.
Επίσης στην καριέρα του δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Μπορεί να μην εγκατέλειψε ποτέ την Άρσεναλ αλλά τη πρόδωσε πολλές φορές για το ποτό. Παρά την μεγάλη του επιτυχία και τη καθιέρωση του στην Άρσεναλ ο Τόνι βρέθηκε πολλές φορές μεθυσμένος, να μπλέκει σε καυγάδες στα μπαρ και να προκαλεί διάφορα ατυχήματα. Λόγω του αλκοολισμού βρέθηκε και στη φυλακή για τέσσερις μήνες.
Τελικά κέρδισε τη μάχη με το ποτό και θεωρείται ο πιο πετυχημένος αρχηγός της ομάδας, έπαιξε 674 φορές και είναι δεύτερος σε συμμετοχές, ενώ το 2002 όταν κρέμασε τα παπούτσια του ο αριθμός 6 αποσύρθηκε για τα επόμενα 4 χρόνια όταν ήρθε ο Senderos.
Από το 2011 έξω από το γήπεδο υπάρχει το άγαλμα του. Αυτού, του Ανρί και του Τσάπμαν.
Τέλος, ο Tony Adams αγωνίστηκε 66 φορές με το εθνόσημο στο στήθος, πέτυχε 5 γκολ και είναι ο μοναδικός Άγγλος ποδοσφαιριστής που συμμετείχε στην εθνική του σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες.


Στέλιος Μανωλάς:


Ο επόμενος στη λίστα είναι ο Στέλιος Μανωλάς. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σημαίες και προσωπικότητες της ΑΕΚ. Ήταν στην ομάδα από το 1979 μέχρι το 1998 και ήταν η ραχοκοκκαλιά της άμυνας για 19 χρόνια. Σε 447 συμμετοχές πέτυχε 34 γκολ και θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες αμυντικούς όλων των εποχών.
Αρνήθηκε προτάσεις από την Πόρτο και την Μονακό λέγοντας ότι δεν θα φύγει από την ομάδα που αγαπά και ότι θέλει να αποσυρθεί στην ΑΕΚ. Το `πε και το `κανε.
Με την εθνική αγωνίστηκε 71 φορές, έβαλε 6 γκολ και συμμετείχε στο Μουντιάλ του `94 όταν και πήγε η Ελλάδα.


Gary Neville:


Η φουρνιά του `92 της Man Utd ήταν από τις πιο πετυχημένες. Από αυτή προήλθαν οι Giggs, Beckham, Neville, Scholes και Nicky Butt.
Ακόμη ένας αμυντικός που έμεινε στην ομάδα του για 19 συνεχόμενα έτη είναι ο Gary Neville. Από το 1992 μέχρι το 2011 ήταν το δεξί μπακ της ομάδος.
Συμπλήρωσε 602 συμμετοχές, ήταν αρχηγός για 5 χρόνια και ήταν από τα σημαντικότερα γρανάζια της πρόσφατης ιστορίας των κόκκινων διαβόλων. Κατέκτησε μεταξύ άλλων 9 πρωταθλήματα, 2 Champions League και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Συνολικά πήρε 21 τίτλους και συμπεριλήφθηκε στη καλύτερη ενδεκάδα της Premier League 5 σεζόν. Επίσης είναι πέμπτος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές στη United.
Μέτρησε 85 συμμετοχές με την εθνική Αγγλίας και είναι ο πρώτος σε συμμετοχές στη θέση του δεξιού μπακ.


Paul Scholes:


Ο τρίτος της παρέας και ο τελευταίος που παρέμεινε στην ομάδα για τόσα πολλά χρόνια είναι ο Paul Scholes. Ο χαρισματικός μέσος αγωνίστηκε στην ομάδα από το 1993 μέχρι το 2011 και επανήλθε για 6 μήνες τον Ιανουάριο του 2012. Είναι από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Manchester Utd και ένας από τους καλύτερους της γενιάς του.
Σε 718 παρουσίες με την ομάδα του πέτυχε 155 τέρματα ενώ ο αριθμός των συμμετοχών του τον κατατάσσουν τρίτο σε συμμετοχές όλων των εποχών, πίσω από τον Giggs και τον Charlton.
Όπως και οι Giggs και Neville κατέκτησε τα πάντα. Ανάμεσα σε άλλους τίτλους πήρε 11 πρωταθλήματα,  2 Champions League και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων ενώ σε διεθνές επίπεδο κατέκτησε το Ευρωπαϊκό νέων του 1993.
Σε ατομικό επίπεδο ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος της χρονιάς, συμπεριλήφθηκε 2 φορές στην ενδεκάδα της χρονιάς στην Premier League ενώ 2 φορές ήταν υποψήφιος για την κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς παγκόσμια.
Με την εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε 66 φορές και πέτυχε 14 γκολ.

Μαρίνος Σατσιάς:





(Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα πολύ να συμπεριλάβω δικούς μας παίκτες στο αφιέρωμα. Σκέφτηκα να κάνω ένα άλλο μόνο για Κύπριους ποδοσφαιριστές αλλά θα αδικούσα πολλούς. Έτσι απλά έβαλα τον Σατσιά στο αφιέρωμα. Πάμε!)

Ο επί σειρά ετών αρχηγός του ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε τη καριέρα του το 1995 και τη τερμάτισε το 2014 στη ομάδα που αγαπά.
Σε 19 χρόνια καριέρας έχουμε να θυμόμαστε το δυναμικό του παιχνίδι, τις πολλές κάρτες που πήρε και τις πιο πολλές που δεν είδε ποτέ. 
Ότι μπορούσε να κάνει με την ομάδα του το έκανε. Πήρε ότι διεκδικούσε και έχει να λέει ότι έπαιξε στο Santiago Bernabeu με την Ρεάλ Μαδρίτης στη προημιτελική φάση του Champions League (της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης).
Συνολικά πήρε 8 πρωταθλήματα (οι δύο ομάδες της Λεμεσού έχουν 9 μαζί) 6 κύπελλα και 8 ασπίδες. Ολοκλήρωσε τη καριέρα του κάνοντας το back to back το 2014 μετρώντας 284 συμμετοχές και 23 γκολ ενώ με την εθνική Κύπρου συμπλήρωσε 65 συμμετοχές.
Το 17, ο αριθμός του, δεν αποσύρθηκε για ούτε μια χρονιά αφού φέτος το φοράει ο νεοαποκτηθέντας Στίλιτς.


Manuel Sanchís:






















Ο Σάντσις έκανε τεράστια καριέρα στην Ρεάλ Μαδρίτης από το 1983 μέχρι το 2001 αγωνιζόμενος στη θέση του λίμπερο, μια θέση η οποία σχεδόν καταργήθηκε. 
Στην Ρεάλ αγωνίστηκε 710 φορές και είναι ο τρίτος στη σχετική λίστα μετά τους Ραούλ και Κασίγιας. 
Ένα ξεχωριστό ρεκόρ που κατέχει ο Σάντσις και το οποίο έχουν κάνει ακόμη δύο οικογένειες είναι το γεγονός ότι σήκωσε Champions League με την ομάδα του όπως είχε κάνει και ο πατέρας του. Οι άλλοι δύο είναι οι Μαλντίνι και Μπουσκέτς.
Ο δυναμικός αμυντικός κατέκτησε μεταξύ άλλων τροπαίων 8 φορές το πρωτάθλημα 2 Champions League, 2 Uefa Cup και ένα διηπειρωτικό κύπελλο. Η μεγαλύτερη του ατομική διάκριση είναι η ανακήρυξη του ως ο κορυφαίος Ισπανός ποδοσφαιριστής το 1990.
Επίσης αγωνίστηκε και στην εθνική του 48 φορές.


Jamie Carragher:

Ακόμη ένας αμυντικός στη κατηγορία 16-19 χρόνια ο οποίος διατέλεσε υπαρχηγός σε μια από τις ιστορικότερες ομάδες του κόσμου.
Ο Κάραγχερ αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ από το 1996 μέχρι το 2013 και ήταν μία από τις κολώνες της άμυνας της ομάδας. Είναι ο δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές (737) και πρώτος όσο αφορά τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια αφού αγωνίστηκε σε 152 αγώνες.
Ξεκίνησε τη καριέρα του ως δεξιός μπακ αλλά το 2004 ο Ράφα Μπενίτεζ τον καθιέρωσε ως στόπερ. 
Πρωτάθλημα δεν κατέκτησε ποτέ αλλά με την Λίβερπουλ πήρε ένα Champions League, ένα Uefa Cup και δύο Uefa Super Cup.
Επίσης ο Κάραγχερ αγωνίστηκε σε 38 περιπτώσεις με την εθνική Αγγλίας.


Το πρώτο μέρος με τους ποδοσφαιριστές μπορείτε να το δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου