ΣΗΜΕΙΩΣΗ!

Τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις δεν είναι τυχαίες και καθόλου συμπτωματικές καθώς τα παραπάνω κινούνται στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Οι μεγάλες ανατροπές στο Europa League (Uefa cup)

Απόψε συνεχίζεται το θέαμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τους ημιτελικούς του EL. Η Φιορεντίνα θα υποδεχθεί την Σεβίλλη με στόχο να ανατρέψει το 3-0 του πρώτου αγώνα. Μπορεί ψες η Γιουβέντους να προκρίθηκε στον τελικό του CL έναντι της Ρεάλ αλλα η σημερινή ιταλοισπανική αναμέτρηση δεν ανατρέπεται. Ή μήπως γυρίζει; Θα δούμε έξι περιπτώσεις που τα δεδομένα άλλαξαν και προκρίθηκε η ομάδα που έχασε.




Μόλις πέρσι έγινε αυτή η σούπερ ανατροπή με την Βαλένθια στην προημιτελική φάση του θεσμού. Έχασε με 3-0 στην Ελβετία με την Βασιλεία και μία εβδομάδα αργότερα κέρδισε με 5-0 και πέρασε στην επόμενη φάση.

Η προηγούμενη φορά που είδαμε τέτοια ανατροπή έγινε σε τελικό παρακαλώ του Uefa Cup τότε με Ισπανική ομάδα ξανά. Συγκεκριμένα στον τελικό του 1987-88 Εσπανιόλ και Λεβερκούζεν συναντήθηκαν στον τελικό. Τότε ο τελικός γινόταν με διπλούς αγώνες. Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Ισπανία και οι Καταλανοί πήραν γερό προβάδισμα κερδίζοντας με 3-0. Δύο εβδομάδες αργότερα οι Γερμανοί έκαναν το θαύμα και ισοφάρισαν το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στέλνοντας τον αγώνα στην παράταση και στα πέναλτι όπου νίκησαν με 3-2.

Την ίδια σεζόν στον 3ο γύρο της διοργάνωσης έγινε ακόμη μία ανατροπή με τον Παναθηναϊκό να είναι ο θύτης απέναντι στην Χόνβεντ. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Ουγγαρία όπου οι Ούγγροι κέρδισαν με 5-2. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σκορ ήταν 5-0 και στο 66` και 68` ο Σαραβάκος πέτυχε δύο γκολ διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, μετά από 14 βράδια ο επαναληπτικός έγινε στην Αθήνα με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει με 5-1 και να παίρνει μία επική πρόκριση.

Την περίοδο 1985-86 στον τρίτο γύρο του Uefa Cup αναμετρήθηκαν η Μπορούσια Γλάντμπαχ με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο πρώτος αγώνας έγινε στη Γερμανία με τους γηπεδούχους να κερδίζουν 5-1 και φαινομενικά την πρόκριση για την επόμενη φάση. Στον επαναληπτικό όμως οι μερέγκες με γκολ του Βαλντάνο στο 88` έκαναν την ανατροπή και κέρδισαν με 4-0 περνώντας αυτοί στον τελικό.

Την προηγούμενη περίοδο στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης έγινε ακόμη μια μεγάλη ανατροπή τεσσάρων τερμάτων. Συγκεκριμένα η Q.P.R κέρδισε με 6-2 την Παρτιζάν και φαινόταν ότι ο επαναληπτικός θα γινόταν διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά οι Γιουγκοσλάβοι είχαν άλλη εντύπωση. Με το 4-0 στην έδρα τους πήραν την πρόκριση με μία φοβερή ανατροπή.

Ακόμη μία ανατροπή τριών τερμάτων σε προημιτελική φάση του Uefa Cup έκανε και η ΑΕΚ Αθηνών. Την περίοδο 1976-77 ο δικέφαλος κληρώθηκε με την Q.P.R και στον πρώτο αγώνα τα πράγματα δεν πήγαν καλά αφού έχασε με 3-0. Στον επαναληπτικό της Αθήνας όμως οι κιτρινόμαυροι ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα και έστειλαν το παιχνίδι στη παράταση. Το σκορ παρέμεινε το ίδιο και στο 118` ο προπονητής της ΑΕΚ Fadrhonc αντικατέστησε τον τερματοφύλακα του Στεργιούδα με τον Χριστίδη. Αυτή η αλλαγή ήταν καθοριστική αφού η ελληνική ομάδα πήρε τη πρόκριση στα πέναλτι με 7-6 με την απόκρουση του Στεργίδη στο τελευταίο πέναλτι των Άγγλων.

Να πούμε ότι στην ιστορία των ευρωπαϊκών αγώνων έγιναν πολλές ανατροπές αλλά επιλέξαμε τυχαία μερικές και άλλες που θεωρούμε πιο μεγάλες από άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου