ΣΗΜΕΙΩΣΗ!

Τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις δεν είναι τυχαίες και καθόλου συμπτωματικές καθώς τα παραπάνω κινούνται στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Copa America 2015: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Μπορεί να μην είναι η δημοφιλέστερη διοργάνωση αλλά είναι το αρχαιότερο διεθνές ποδοσφαιρικό Κύπελλο. Το Copa America που φέτος συμπληρώνει 99 χρόνια ζωής ξεκινά σήμερα στη Χιλή.

Δεν έχει την αίγλη του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ούτε την δημοτικότητα του Ευρωπαϊκού αλλά έχει τη φήμη του ποιο μαχητικού ποδοσφαίρου. Πόσο μάλλον φέτος που όλες οι ομάδες έστειλαν τα δυνατότερα τους όπλα για τη κατάκτηση του τροπαίου (με εξαίρεση το Μεξικό). Η 44η διοργάνωση φιλοξενείται στη Χιλή και θα διεξαχθεί από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου. Είναι η 7η φορά που η χώρα θα φιλοξενίσει την διοργάνωση.

Δώδεκα ομάδες διεκδικούν το κύπελλο με πρώτο φαβορί την ομάδα του Μέσι. Οι πληγωμένοι Βραζιλιάνοι θέλουν όσο τίποτα άλλο να ξεπλύνουν την περσινή ντροπή. Η Χιλή ως διοργανώτρια έχει το καλύτερο υλικό που είχε στην ιστορία της. Η Κολομβία θέλει να συνεχίσει τις καλές της εμφανίσεις και να κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη φορά ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την πολυνίκη του θεσμού Ουρουγουάη με 15 κατακτήσεις. Οι υπόλοιπες είναι η Παραγουάη, η Βολιβία, ο Ισημερινός, το Περού, η Βενεζουέλα και οι προσκεκλημένες Μεξικό και Τζαμάικα που έρχεται για πρώτη φορά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε κάθε διοργάνωση από το 1993 και μετά υπάρχουν δύο προσκλειθήσες. Το κουφό είναι ότι το 1999 η καλεσμένη του τουρνουά ήταν η Ιαπωνία!!


Αναλόγως η διοργάνωση είναι απλή στη σύνθεση της. Τρεις όμιλοι με τον καθένα να έχει τέσσερις ομάδες και στην επόμενη φάση προκρίνονται οι 2 πρώτες και οι δύο καλύτερες τρίτες. Στην ουσία αποκλείονται 4 ομάδες και περνούν οι 8.



Στην επόμενη φάση ο πρώτος του Α ομίλου παίζει με το 3ο του Β ή του Γ ανάλογα ποια θα περάσει, ο δεύτερος του Α με τον δεύτερο του Γ, ο πρώτος του Β με τον τρίτο του Α ή Γ και ο νικητής του Γ με τον δεύτερο του Α.

Από το 2007 ο θεσμός διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια αφού πιο πριν πέρασαν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί διοργάνωσης του. Συγκεκριμένα από το 1916 που ξεκίνησε το τουρνουά έγινε κάθε μία χρονιά, κάθε 2, 3, 4, 6, 8 χρόνια ενώ το 1959 διεξήχθηκαν 2 (ΔΥΟ) διοργανώσεις, μία στην Αργεντινή και μία στο Εκουαδόρ. Η δεύτερη φορά δεν είχε τρόπαιο αλλά μέτρησε κανονικά στις κατακτήσεις. Του χρόνου όμως επειδή συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη πρώτη φορά θα διεξαχθεί ακόμη μία έξτρα στις ΗΠΑ.

Όσο αφορά τις κατακτήσεις, όπως είπαμε και πριν η Ουρουγουάη έχει τις περισσότερες (15), η Αργεντινή (14), η Βραζιλία (8), Παραγουάη και Περού (2) και από μία κατάκτηση η Βολιβία και Κολομβία. Από τις ομάδες που δεν το κατέκτησαν η φετινή οικοδέσποινα έχει πάει τις περισσότερες φορές στον τελικό (4) και ελπίζει ότι φέτος θα τα καταφέρει.

Το γεγονός ότι ο θεσμός πλέον γίνεται κάθε 4 χρόνια επιτρέπει στις ομάδες να στείλουν τα μεγαλύτερα τους αστέρια με στόχο να κερδίσουν το τρόπαιο.

Οι αποστολές των 12 χωρών:

Κάνοντας κλικ στις φωτογραφίες μεγαλώνουν.

Α` όμιλος:

Ο Κάρλος Καρμόνα της Αταλάντα είναι η μεγαλύτερη απουσία της Χιλής.




Το Μεξικό άφησε πολλούς παίκτες εκτός αποστολής επειδή δίνουν περισσότερη σημασία στο Gold Cup (αντίστοιχη διοργάνωση της Β.Αμερικής) που θα γίνει τον επόμενο μήνα.




Ο Αντόνιο Βαλένθια της Μάντσεστερ Γιουνάιτετ είναι η μεγαλύτερη απουσία του Εκουαδόρ.





Β` όμιλος:

Το μεγαλύτερο φαβορί για τη κατάκτηση της διοργάνωσης.




Η σπουδαιότερη απουσία του τουρνουά προέρχεται από την Ουρουγουάη αφού ο Λουίς Σουάρεζ είναι ακόμη τιμωρημένος από πέρσι και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.








Γ` όμιλος:

Η αναγεννημένη Βραζιλία του Κάρλος Ντούγκα θα στερηθεί τους Μαρτσέλο, Χουλκ, Ραμίρεζ ενώ ο Κακά κόπηκε τελικά από τον ομοσπονδιακό τεχνικό.











Η πρεμιέρα είναι ξημερώματα της 12ης Ιουνίου με τη Χιλή να υποδέχεται το Εκουαδόρ. Ο αγώνας ξεκινάει στις 2:30 ώρα Κύπρου.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των αγώνων.

Όλοι οι αγώνες είναι διαθέσιμοι στο κανάλι του Copa America στο youtube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου