ΣΗΜΕΙΩΣΗ!

Τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις δεν είναι τυχαίες και καθόλου συμπτωματικές καθώς τα παραπάνω κινούνται στη σφαίρα της πραγματικότητας.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ορολογίες της μάππας

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ορισμένες ορολογίες που στη καθημερινή ζωή σημαίνουν άλλο και όταν τις λες στο γήπεδο αποκτούν μια εντελώς διαφορετική έννοια.

Πέρα από το δικό μας μαππολεξικό υπάρχει και το λεξικό που αφορά γενικότερα το ποδόσφαιρό μας.

Παλτό ή κρέας:
Συνήθης χαρακτηρισμός φιλάθλων προς παίκτες οι οποίοι απογοητεύουν με την απόδοση τους εντός αγωνιστικών χώρων. Η ιδιότητα αυτή δίδεται και σε παίκτες οι οποίοι έχουν μόλις μεταγραφεί από έναν σύλλογο, συνήθως για να μειώσουμε την αξία του παίκτη, ακόμη και αν δεν τον έχουμε δει πότε...
Χαρακτηριστική ατάκα: «Δε τι κρέας μας εφέραν»
Κανένα σχόλιο. Νιάνγκ


Ένα μεγάλο κρέας για τα λεφτά που δαπανήθηκαν













Μόνο για να βουρά κάμνει:
Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται στους παίκτες οι οποίοι έχουν πολλοί καλές ικανότητες στο τρέξιμο αλλά από μπάλα...δεν σκαμπάζουν. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παικτών, οι οποίοι και έκαναν καριέρα μόνο και μόνο επειδή είχαν μια κάποια ταχύτητα.
Όλες οι ομάδες έχουν ή είχαν κάποτε τέτοιο ποδοσφαιριστή.

Τσεκούρι:
Αυτός ο χαρακτηρισμός γίνεται περισσότερο σε αμυντικούς ποδοσφαιριστές. Στο πρωτάθλημα μας υπάρχουν αρκετοί αλλά ένας έχει μαύρη ζώνη στο καράτε.  Ή η μπάλα, ή ο παίκτης. Λέγεται και κλαδευτήρι, όταν το δρεπάνι απλώνει τις ποδάρες του και κλαυδεύει τον επελαύνοντα σέντερ-φορ.
Είχαμε πολλά τσεκούρια, αλλά σαν τον Ατάντα κανένας.

Επιτάφιος:
Ο ακίνητος σέντερ-φορ, με χαρακτηριστική φράση "πιο αργός από τον επιτάφιο". 

Κοράκι
Ο διαιτητής, ασχέτως αν έχει αλλάξει το χρώμα της φανέλας (κίτρινο, ροζαλί, κλπ, κλπ) εμείς θυμόμαστε ότι φοράνε μαύρα. Άρα κοράκια (και πολύ τους είναι). "Τι σφύριξε το κοράκι ρε; Θα μας τρελάνει;"

Ντίβα:
Άλλος ένας συνήθης χαρακτηρισμός για κάποιον που ήρθε σαν όνομα και δεν κατάφερε τίποτα. Τα ονόματα πάμπολλα και μέχρι στιγμής φαίνεται πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε και άλλους τέτοιους παίκτες. Παρόμοιοι χαρακτηρισμοί: Βεντέτα, τουρίστας.

Παστελώνω:
Ρήμα που χρησιμοποιείται όταν κάποιος παίκτης σκοράρει ένα γκολ. Συνήθως χρησιμοποιείται μαζί με άλλα επίθετα ή/και σε φράσεις όπως "Τι παστέλωσε το αγόρι" ή "Έτσι παστέλωσε το". Πιο σπάνια χρησιμοποιούμε και τη λέξη "παστελωτής", που σημαίνει είτε αυτόν που σκοράρει το τέρμα, ή, γενικά, χαρακτηρίζουμε έτσι κάποιον που έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα του γκολ.

Κούπα:
Αλλιώς κατσαρόλι. Το Κύπελλο, το τρόπαιο, αυτό που σηκώνεις στο τέλος και όλοι ζηλεύουν. Από τις πολλές κούπες, γνωστό ότι παθαίνεις υπερκούπωση.

Στα πεζούνια:
Όταν ο επιθετικός της ομάδας είναι κρέας, δες πιο πάνω, συνήθως εκεί στέλνει την μπάλα. Δηλαδή στον ουρανό σημαδεύοντας τα πεζούνια.

Ταγάρι:
Η λέξη αυτή κανονικά σημαίνει τσάντα και πιο συγκεκριμένα είναι ένα είδος χωριάτικης τσάντας. Τώρα το πως έφτασε να χρησιμοποιείται από τους φιλάθλους...Γενικά το ουσιαστικό αυτό χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δηλώσουμε πως ένας παίκτης δεν έχει ιδέα από το άθλημα, όταν ένας παίκτης είναι άτεχνος.

Μπαλαρίνα:
Άλλος ένας τρόπος να μειώσουμε έναν παίκτη επειδή...έτσι θέλουμε. Συνήθως αποκαλούμε κάποιον μπαλαρίνα, όταν ξέρει μπάλα και δείχνει ιδιαίτερη έφεση στις ντρίμπλες, ενώ συνήθως έχει και καλή ταχύτητα, με απώτερο σκοπό να μειώσουμε το τι καταφέρνει. Δεν χρειάζεται να πω πως έχει χρησιμοποιηθεί άπειρες φορές και από πολύ κόσμο...

Ξύπνα ρε!!!:
Προστακτική συνήθως για τον προπονητή, που όπως πάντα κοιμάται στον πάγκο. Ειδικοί της εξέδρας αρχίζουν από το 10 περίπου: "Άντε ρε ζώον ξύπνα, δε βλέπεις ότι μπάζουμε από αριστερά; Κάνε καμιά αλλαγή.

Χασογκόλης:
Αθεράπευτος κυνηγός που χάνει γκολ από το μισό μέτρο. Ανεπίδεκτος μαθήσεως. Δηλαδή «εγώ να μουν στην θέση του θα είχα βάλει τρία γκολ» κι ας είστε 120 κιλά και δε μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας.

Ψόφος:
Όχι το κρύο αλλά το άλλο, που λένε οι οπαδοί στον αντίπαλο όταν πέφτει για να κάνει καθυστέρηση. Τι θα φωνάξετε όλοι μαζί; Ναι, ναι. Την ευχή «ψόφος» διότι εν πάση περιπτώσει, μπάλα παίζουμε, δεν μπορεί να μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας. Ψόφο ρε!

Μπετατζής/Μπογιατζής/Ξυλοκόπος/Ψαράς:
Ένας ακόμη τρόπος για να δηλώσουμε πως κάποιος παίκτης δεν είναι καλός, κοινώς αχάπαρος, είναι με το να του αφαιρέσουμε την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή και να του προσδώσουμε απλόχερα κάποιον άλλον τίτλο. Κάθε είδους χειρωνακτικό επάγγελμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, και τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτή τη...μέθοδο δηλώνουν πως θα ήταν καλύτερα εάν εγκατέλειπε το άθλημα και ξεκίναγε νέα καριέρα...

Σημείωση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όταν γίνεται μεταγραφή κάποιος από μία άλλη χώρα, πχ αν έρθει κάποιος Ισλανδός δεν θα διστάσουμε να τον αποκαλέσουμε ψαρά καθώς στην χώρα αυτή υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που απασχολούνται με την αλιεία...

Το αριστερό έχει το μόνο για να πατά:
Όταν κάποιος ποδοσφαιριστής έχει την μπάλα στο κακό του πόδι, το αριστερό αν μιλούμε για δεξιοπόδαρο, και δεν κάνει σουτ ή σέντρα και προσπαθεί να την φέρει στο καλό του πόδι για να σουτάρει τότε λέμε αυτή την ατάκα. Ακόμη χειρότερα όταν προσπαθήσει να σουτάρει με το αριστερό του και τη στείλει στα πεζούνια, όπως είδαμε πιο πάνω, τότε λέμε ότι «εν καμνει, το αριστερό έχει το μόνο για να στηρίζεται».

Πουλημένος:
Η μετοχή αυτή χρησιμοποιείται ευρέως από τους φιλάθλους και συνήθως στοχεύει τον διαιτητή. Είναι η κλασσική αυτή αντίδραση που έχουν οι φίλαθλοι όταν ο διαιτητής πάρει μία απόφαση που τους θίγει (ασχέτως αν ο ρέφερι έχει δίκιο ή άδικο) και αποκαλώντας έτσι τον άρχοντα της αναμέτρησης υποδηλώνουμε πως τα έχει πάρει... για να πραγματοποιεί ανάποδα σφυρίγματα...Όχι πως δεν έχει γίνει και αυτό...

Πάπλωμα:
Συνήθως αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά τους τερματοφύλακας. «Δε το πάπλωμα, έφαντο στέκοντας ο αχάπαρος» είναι μια ατάκα που ακούγεται στα γήπεδα από τους οπαδούς όταν ο τερματοφύλακας δεχθεί ένα εύκολο γκολ.

Δεχόμαστε ελεύθερα τις δικές σας προσθήκες στα σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου